Descoperă natura… prin experimente! Club de științe

Numele organizației/ unității de învățământ/ grupului de inițiativă care aplică: Școala Gimnazială ,,Constantin Platon” Bacău Prin acest proiect ne propunem, înființarea unui club de științe numit ,,Descoperă natura...prin experimente! organizat în trei module: Natura ne dă energie!, Minunile naturii! și Secretele naturii! Cu ajutorul activităților specifice fiecărui modul ne propunem ca elevii să aplice practic achizițiile acumulate prin educația formală la disciplinele fizică, chimie, biologie, chimie. Ne propunem acest lucru deoarece, prin natura lor, științele sunt un domeniu arid, iar activitățile propuse, prin latura lor observațional-experimentală, au menirea de a atrage elevul spre acest domeniu. Elementele inovatoare pe care le propune acest proiect sunt: - abordarea interdisciplinară a proceselor, fenomenelor din mediul înconjurător - crearea unui mediu prietenos pentru studiul naturii și a fenomenelor ce o stăpânesc - motivarea pozitivă a elevilor în studiul științelor prin produsele realizate de ei înșiși - "împrietenirea" copiilor cu științele prin experimente realizate de ei înșiși -educația transdisciplinară științe-educație antreprenorială Științele reprezintă discipline care au ca obiect de studiu tot ceea ce ne înconjoară cu procesele, fenomenele pe care le observăm sau nu, cu scopul înțelegerii lor. Analogia dintre aplicațiile practice, experimente și Științe este necesară deoarece în momentul în care elevul participă activ la transferul informațiilor înseamnă că s-a reușit stimularea curiozității, a fost motivat să participe, i s-a deschis apetitul pentru astfel de activități. Elevii au posibilitatea să dobândească noi informații sau să le înțeleagă pe cele însușite deja într-un cadru non-formal, atât în laboratorul din interiorul școlii, cât și în aer liber. Avem elevi curioși asupra proceselor și fenomenelor care ne înconjoară iar acest cerc ar răspunde la nevoia de a avea un proiect extrașcolar permanent pe această temă. Jocul didactic, experimentele, aplicațiile practice au un rol foarte important pentru înțelegerea interdependenței dintre natură și om, dezvoltând în rândul elevilor latura socială, creativă, emoțională, economică. Experimentele,aplicațiile au dus pe parcursul unui timp mai îndelungat la evoluția științelor. Privind sub alt aspect, elevii vor avea posibilitatea să-și însușească elemente minime de educație financiară și educație antreprenorială cu scopul de a înțelege valoarea unui produs creat de ei, de a fi responsabili financiar, de a fi creativi și independenți.
2000

Cursa copiilor
1DIANA LUPU
2Miruna Balaita