Laboratorul RDuino (Roboți Deștepți Arduino)

Numele organizației/ unității de învățământ/ grupului de inițiativă care aplică: C.N. „Gheorghe Vrănceanu” prin Asociația Free Mind Bacău Proiectul are în vedere atât utilizarea, cat și invățarea, respectiv consolidarea cunoștințelor din domeniul informaticii (robotică, mecatronică, cibernetică), al fizicii (curent electric) și, nu în ultimul rând, al geometriei spațiale. În cadrul întâlnirilor săptămânale, elevii vor realiza module robotizate pe bază de senzori, cu care vor prelua, prelucra și folosi informații din mediul exterior și vor programa placa de dezvoltare astfel încât să răspundă într-un mod eficient și corespunzător la acești stimuli. La dispoziția lor stă placa de dezvoltare Arduino, care în conjuncție cu motoare de curent continuu, componente de rețea electrică (rezistori, tranzistori, condensatori, diode, led-uri) și “shield-uri” compatibile cu placa, vor contribui la materializarea unor mini-radare, theremin-uri, sisteme de securizare ale proprietăților private (detector cu raze cu ultra-roșu, alarme, detector unde sonore, detector flacără), brațe robotice automatizate. Vom folosi pentru crearea roboților si creioanele 3D din precedentul proiect Științescu, precum și imprimanta 3D a cercului de robotică. Acest proiect reprezintă o aplicare a cunoștințelor de programare în C++ (ce ușurează cu mult invățarea limbajului de programare Arduino), respectiv a noțiunilor legate de proprietățile rezistorilor, tranzistorilor, porților logice, a potențiometrelor, fotorezistorilor, etc. Deși devenite părti obișnuite ale vietii in secolul 21, roboții, sistemele programabile nu își dezvăluie componentele decât inginerilor, astfel incât adolescenții reprezintă simpli utilizatori ai echipamentului. Căutam să schimbăm acest aspect, să îi transformăm în cunoscători ai proceselor ce se află în spatele mișcării automatizate a rulmenților, brațelor și angrenajelor. Perspectiva de a putea crea aceste sisteme într-un mod simplu, ghidat, este principala atracție în randul tinerilor, astfel incât aceasta va incuraja continuarea practicii pe termen lung. Un instrument de învățare practic, cum sunt plăcile Arduino, ajută elevii să înțeleagă și să aplice noțiunile teoretice de la clasă. Elevii își vor dezvolta abilitățile motorii și gândirea aplicată, creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme reale, cotidiene, dar și capacitatea de a se exprima în orice mediu fapt ce sporește încrederea în sine și contribuie la dezvoltarea gândirii critice. Activitățile realizate prin tehnologia propusă de proiect vor contribui la formarea de abilități tehnice într-un domeniu STEM atât de actual și de viitor în același timp, cum este robotica.
2000

Stafeta