Încă din luna martie Fundația de Sprijin Comunitar a răspuns la criza umanitară indusă de conflictul armat din Ucraina. De atunci și până acum, peste 1500 de refugiați din Ucraina, în mare parte femei și copii, au tranzitat / sau au rămas în județ. De altfel, în fiecare lună se înregistrează noi veniri / plecări, iar această situație se poate agrava ca urmare a stadiului în care se va afla conflictul armat din țara vecină. Persoanele care stau pentru o perioadă mai lungă în județul Bacău se află în diferite locații avizate de autorități și sunt în mare nevoie de sprijin pentru a găsi informații actualizate, pe înțelesul lor, de a dialoga cu autoritățile din România, de a găsi soluții la diferitele probleme care pot să apară prin șederea lor pe durată mai lungă în România.

Pentru că la sediul FSC telefoanele sună zilnic în căutare de informații și soluții, s-a început amenajarea unui spațiu dedicat activității de consiliere și integrare. Se organizează tot aici ateliere de socializare, integrare și comunicare cu copii, tineri și părinți. Atelierele au loc în centrul de voluntariat / curtea spațiului și sunt organizate de către voluntarii FSC și specialiștii din proiect.

Pe durata proiectului se asigură servicii de consiliere juridică / de asistență socială și consiliere psihologică pentru refugiații din Ucraina. Activitatea este realizată de specialiștii din proiect:, un asistent social și un psiholog.