sigla-YouthBankYouthBank a inceput în 2006 în Cluj-Napoca și a fost implementat de către Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) prin Programul de dezvoltare al Fundației Comunitare Cluj.

Începând cu 2009, programul a fost lansat la nivel național. În prezent, programul YouthBank este prezent în : Cluj, Alba Iulia, București, Constanța, Odorheiu Secuiesc, Timișoara, Iași, Tîrgu-Mureș, Baraolt, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Făgăraș,  Ploiești și  Bacău.

YouthBank a fost lansat in Bacau in anul 2013, sub coordonarea Fundației Comunitare Bacău. Programul a inceput cu 13 tineri din 5 licee bacauane .  Pe langa membrii inscrisi, YouthBank a atras si un numar mare de voluntari.

 

CE ESTE YOUTHBANK

La baza conceptului YouthBank stă faptul că tinerii sunt cei care vor modela viitorul. YouthBank oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. Cunoscuți ca “cei mai tineri bancheri din România” constituie, ei  promovează și administrează transparent un fond special destinat finanțării și implementării proiectelor de către liceenii. Este un mecanism prin care sunt încurajate comportamente ale tinerilor legate de: filantropie, inițiativă civică și responsabilitate.

Programul YouthBank crede în tineri, în creativitatea lor și în potențialul lor de a schimba lumea din jur, drept pentru care:

  • Încurajează implicarea tinerilor în viața comunității și asumarea unor roluri active în sprijinirea semenilor 
  • Oferă tinerilor posibilitatea de a petrece timpul liber într-un mod care să îi ferească de atracții periculoase și dimpotrivă, să îi implice în acțiuni pozitive din care au de învățat; 
  • YouthBank este o excelentă școală de dezvoltare personală. Prin implicarea directă a tinerilor în acțiuni comunitare ei câștigă încredere în propriile forțe, dobândesc abilități de comunicare, negociere, administrare financiară și de conducere.

 

PRINCIPII ȘI VALORI

YouthBank iși desfășoara activitatea având la bază urmatoarele principii și valori :

                Programul este condus de tineri. Aceasta presupune că echipa YouthBank este cea care decide cum sunt strânși banii și cum sunt alocați pentru a produce o schimbare în comunitatea lor. Rolul adulților în cadrul programului este acela de a le oferi sprijin și sfaturi tinerilor, de a le pune la dispoziție informațiile și formarea necesară, și NU de a lua decizii în locul lor.

                Programul este deschis tuturor tinerilor . Orice tânar este încurajat să se implice în programul local YouthBank

                Promovarea înțelegerii și respectarea diferențelor. Programul oferă tinerilor ce provin din medii diferite oportunitatea de a afla mai multe unii despre alții, despre diferențele culturale, oferindu-le cadrul necesar pentru a se exprima și pentru a-și împărtăși experiențele.

                Metode clare și corecte în procesul de finanțare. Activitatea în cadrul programului YouthBank trebuie să fie justificabilă, folosind sisteme clare și proceduri care să demonstreze cum și unde au fost cheltuite fondurile.

                Folosirea unui limbaj clar. YouthBank trebuie să comunice clar, folosind un limbaj simplu și direct, astfel încât materialele să fie ușor de parcurs, mesajul să fie ușor de înțeles de către oricine ar putea fi interesat de programul YouthBank la toate nivelurile.

                Dezvoltarea abilităților și îmbogățirea experienței tinerilor. Activitățile programului YouthBank oferă tinerilor cadrul potrivit pentru a-și dezvolta abilități personale, de a își valorifica la maxim potențialul și pentru a se descoperi pe ei înșiși. Pentru că pe parcursul programului tinerii au acces la informații, instruire de specialitate sau activități care în mod normal nu ar fi fost la dispoziția lor, dezvoltarea tinerilor este una dintre principalele priorități ale YouthBank.

                Reflecție și evaluare. YouthBank trebuie să evolueze în timp, să învețe din experiența acumulată – de aceea activitățile și rezultatele programului trebuie să fie evaluate la toate nivelurile, iar atunci când este cazul, să se realizeze modificările necesare asupra modului de lucru și asupra activităților evaluate

                Serbare, distracție! YouthBank trebuie să sărbătorească realizările tinerilor implicați în activitatea programului, atât în ceea ce privește echipa YouthBank, cât și în ceea ce privește echipele de tineri care au primit susținere financiară pentru proiectele lor în anul respectiv. Programul YouthBank este un mod excelent de a demonstra ceea ce pot realiza tinerii. Trebuie să se asigure că mesajul este transmis în comunitate și că au  parte și de distracție!

 

 

1559463_262589153909252_119631433_o 1528675_253242624843905_2099921294_n 1520654_1417577728479988_2005650769_n 1480738_1417578125146615_945635303_n 1390530_1417892581781836_2119223771_n