Loading...
Noutăți2022-08-19T12:13:25+00:00
1104, 2024

Parteneriat Strategic, Business-ONG: noi toți construim viitorul!

By |

Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Fundația Comunitară Bacău și Asociația Fabricat în Bacău® anunță finalizarea unui amplu proiect, derulat în perioada 19.04.2023-18.04.2024, menit să îmbunătățească imaginea sectorului ONG din comunitatea băcăuană și să contribuie la creșterea numărului de susținători și al finanțărilor sustenabile pentru proiectele acestui sector. Scopul principal al proiectului a fost de a îmbunătăți perspectiva de ansamblu a comunității ONG-urilor din Bacău și de a crește semnificativ capacitatea sectorului astfel încât să fie atrași susținători, donatori și finanțatori pentru proiectele pe care le derulează.

Deasemenea, echipele celor 3 organizații au depus eforturi importante pentru a dezvolta o comunitate cu cele mai active 50 de ONG-uri din Bacău, pentru a le facilita contextul ideal pentru dezvoltare și identificarea oportunităților de finanțare a proiectelor dezvoltate de către acestea. De la brainstorming și planificare până la implementare și evaluare, fiecare moment a fost un pas spre succesul final. Aceste ONG-uri au fost implicate activ și au beneficiat de două direcții majore de intervenție. A fost realizată o strategie de comunicare unitară a acestui sector și o platformă web care să promoveze proiectele și să fie recunoscute la nivelul comunității locale. Pe de altă parte, în cadrul proiectului s-au organizat evenimente ample de strângere de fonduri și întâlniri active cu mediul de afaceri și administrația locală, care au dus la încheieri de parteneriate, atrageri de finanțări și creștere semnificativă a numărului de donatori.

Din perspectiva activităților realizate, Fundația de Sprijin Comunitar a înființat „Redacția despre fapte bune – Știrile FSC”, dedicate exclusiv știrilor despre lucrurile bune din Bacău, în ediții săptămânale privind activitățile și programele FSC și ale altor ONG-uri, ori evenimente importante, exclusiv pozitive din comunitatea băcăuană, redacție care a strâns peste 10.000 de vizualizări prin edițiile realizate.În cadrul proiectului, a fost organizată Gala Premiilor Comunității Băcăuane ediția XX, din 18.05.2023, un eveniment de anvergura a cărui obiectiv este promovarea conceptului de responsabilitate sociala al companiilor dar și recunoașterea publică a celor ce au facut ceva semnificativ pentru comunitate. Gala a găzduit 220 participanți din sectorul de afaceri, ONG, administrație publică, iar în cadrul evenimentului s-au oferit 4 premii pentru proiecte de impact realizate în anul 2022 pentru comunitatea băcăuană. Un alt eveniment remarcabil a fost de Gala Voluntarului Băcăuan, care i-a adus în fața întregii comunități pe cei care, în mod voluntar, fac o diferenta semnificativă în comunitate. Gala a fost organizată chiar pe 5 decembrie 2023 cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului la Teatrul de Vară Radu Beligan. Aceasta a găzduit peste 500 de voluntari și 12 ONG-uri care și-au premiat voluntarii și au prezentat activitățile care au avut un impact major în comunitate. În cadrul Galei au fost acordate 11 premii, voluntarilor și ONG-urilor pentru diferite categorii de proiecte.

O altă activitate importantă a proiectului a fost marcată de Campania de informare și atragere a donatorilor individuali „Donator poti fi și tu!” ”Am derulat o amplă campanie de aproape 6 luni, în mediul on-line, în centre comerciale, restaurante, aeroport prin care ne-am propus să atragem susținerea a 200 de donatori individuali. Obiectivul a fost nu doar de a strânge fonduri pentru doua dintre cele mai importante proiecte ale FSC, ci și a populariza posibilitatea fiecărui om de a se implica cu o donație cât de mică pentru a susține un proiect în care crede.” Ionuț Chiriță, FSC, coordonatorul proiectului

Unul dintre cei doi parteneri ai proiectului, Fundația Comunitară Bacău a organizat o serie de întâlniri și evenimente dedicate sectorului ONG, dintre care cel mai important a fost evenimentul „Cursa Urbană”, o amplă activitate de tip outdoor, dedicată întregii comunități. Deghizată sub forma unei competiții de alergat, cursa urbană a fost prilejul ideal prin care oamenii, companiile și echipele participante au reușit să afle mai multe despre societatea civilă din Bacău, prin checkpoint-uri ale binelui, la sediile ONG-urilor din comunitate. Participanții competiției au fost primiți de beneficiarii ONG-urilor și au aflat diverse informații despre activitățile acestora. Locul de finish din centrul orașului a arătat băcăuanilor o comunitate unită și vie. În cadrul evenimentului au fost înregistrate 30 de locații pe Cursa Urbană ONG – Harta Binelui, 13 proiecte înscrise spre finanțare la Cursele Urbane, un număr de 1162 persoane la eveniment, din care: 37 echipe cu 200 alergători la Cursa Urbană pentru ONG-uri, 172 la Semimarathon și 790 la Cursa Comunității.

Al treilea partener al proiectului Asociatia Fabricat in Bacau a derulat o serie de ateliere de lucru cu cele 50 de organizații beneficiare ale proiectului în cadrul cărora a sondat nevoile sectorului ONG local privind comunicarea publică, vizibilitatea, atragerea de susținători/voluntari /finanțatori ai proiectelor și activităților specifice. Feed-backul primit a permis construirea a două instrumente de comunicare profesionistă, dedicate acestui sector și a unei platforme on-line care să devină o oglindă unitară a proiectelor, evenimentelor și inițiativelor de interes public ale acestui sector în Bacău.

Evenimentul care a marcat încheierea proiectului Click-Like-ONG a avut loc joi 11 aprilie și s-a intitulat „Parteneriat Strategic, Business-ONG: noi toți construim viitorul!”. Evenimentul, organizat de Fundația Comunitară a adunat în Aula Universității George Bacovia Bacău peste 150 reprezentanți din mediul de afaceri, ai instituțiilor publice și ONG-uri. Tema principală a evenimentului a fost colaborarea strategică și viitorul comunității din perspectiva colaborării intersectoriale. La provocarea lansată, mai ales privind importanța implicării generațiilor tinere în schimbarea paradigmei relaționale au răspuns prezent reprezentanți ai instituțiilor universitare și preuniversitare, antreprenori parteneri a ONG-urilor locale, precum și tineri din liceele și universitățile din Bacău. Participanții au explorat posibilitățile de cooperare, pentru a-și maximiza impactul social al organizațiilor pe care le reprezintă.

Proiectul CLICK «LIKE» ONG, este derulat de Fundația de Sprijin Comunitar, în parteneriat cu Fundația Comunitară Bacău și Asociația Fabricat în Bacău®, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a îmbunătăți imaginea sectorului ong din comunitatea băcăuană și a parteneriatului între cele 3 sectoare importante, ong-public-privat, precum și creșterea implicării civice în comunitatea locală.

 

#ActiveCitizensFund #Haide #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #FSCBacau #FabricatInBacau #FundatiaComunitaraBacau #Bacau #ClickLikeOng

#FabricatInBacau #Conectam #Afaceri

#comunitate #impreunaputem #ongbacau #asistenta #eveniment #proiect #voluntari #fundatiadesprijincomunitar #fundatia #sprijin #comunitar #bacau #farascuze #mozaic #fib #UniversitateaVasileAlecsandri #ConectamAfaceri #DezvoltamOportunitati

 

2503, 2024

Hackathon ONG, evenimentul care a adus împreună societatea civilă și antreprenorii pentru dezvoltarea CSR-ului băcăuan

By |

Într-un efort de a promova și implementa responsabilitatea socială corporativă (CSR) în Bacău, a avut loc recent Hackathon-ul CSR Bacău.

Acest eveniment a reprezentat o oportunitate unică pentru ONG-urile locale de a se conecta cu antreprenorii și alte resurse din comunitate, în vederea înțelegerii conceptului de CSR și dezvoltarea de astfel de programe împreună cu mediul antreprenorial băcăuan. 

Școli în Culori, Echitate în Sănătate, Urbanism Participativ, Festivalul Incluziunii, Orașul Diversității și Satul Meșteșugăresc sunt doar câteva dintre proiectele ONG-urilor bacăuane care au potențial de a-și găsi parteneri și susținere în mediul de business, trecând de la proiect punctual la program cu impact pe termen lung. 

ONG-urile au beneficiat de experiența a opt experți din domenii diferite și de feedback-ul a 14 antreprenori, transformând ideile inițiale în proiecte viabile cu potențial de a se dezvolta în politici de CSR. 

Pe parcursul evenimentului s-a discutat despre importanța unei politici clare de responsabilitate socială pentru companiile locale și necesitatea unei comunicări transparente și eficiente între sectorul de business și sectorul ONG-urilor. 

Cu CSR-ul în Bacău la început de drum este necesară o colaborare bazată pe transparență și o comunicare constantă între sectorul de business și sectorul ONG pentru a dezvolta programe de CSR coerente și cu impact real în comunitate.

Această activitate face parte din proiectul ONG Bacău – Zoom In / Zoom Out, inițiat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy în parteneriat cu Fundația Comunitară Bacău, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul acestui proiect este să promoveze rezultatele și impactul acțiunilor organizațiilor în rândul comunității locale, a publicului larg și a mediului de afaceri local.

Asociația Romanian Youth Movement for Democracy este o organizație non-guvernamentală care promovează democrația, incluziunea socială și activismul civic în rândul tinerilor.

Fundația Comunitară Bacău este o organizație non-guvernamentală dedicată dezvoltării comunitare și sprijinirii inițiativelor locale care contribuie la creșterea calității vieții în Bacău.

 

1412, 2023

Povești în Dar

By |

Expoziția „Povești în Dar”, a adus în prim-plan lucrări realizate de tinerii artiști de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”.
Inspirația pentru lucrări a fost asigurată de cele 10 povești despre impactul ong-urilor băcăuane asupra comunității locale. Sunt povești despre vieți schimbate, dezvoltare, comunitate și oameni care, în drumul lor spre ce sunt astăzi, au întâlnit alți oameni ce au oferit cu profesionalism oportunități de creștere, de formare sau au răspuns, cu empatie și devotament unor nevoi din comunitate.

Poveștile pot fi accesate pe site-ul www.ongbacau.ro
Proiectul ONG Bacău – Zoom In / Zoom Out este derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy în parteneriat cu Fundația Comunitară Bacău, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

Go to Top