Titlul proiectului: Click <LIKE> ONG
Proiectul este dedicat imbunatatirii imaginii sectorului ONG din comunitatea bacauana, a parteneriatului intre cele 3 sectoare importante Sectorul neguvernamental-Public-Privat precum si de implicare civica a tinerilor si publicului. Consideram ca ultimii 3 ani au afectat puternic sectorul ONG, multe dintre acestea si-au redus activitatea prin lipsa finantarilor si a contextului indus de restrictiile pandemice. Intreaga comunitate a avut de suferit prin izolare, lipsa oportunitatilor de implicare si constante frustrari legate de situatia socio-economica.
Razboiul din Ucraina si fluxul de refugiati a adaugat provocari noi legate de reactie de suport de urgenta dar si de adaptare a activitatilor la noile probleme. Desi numarul ONG inregistrate in judetul Bacau este trecut de 3,000 se observa prezenta si activitate extrem de redusa a acestora, chiar sub 2%. Este ingrijoratoare cresterea perceptiei negative a comunitatii asupra organizatiilor societatii civile, aceasta se reflecta prin comentarii malitioase la diferitele postari, articole din mass-media locala sau nationala. Judetul Bacau se afla, din pacate, in topul statisticilor nationale negative legate de saracie extinsa a populatiei, rata crescuta a nasterilor la adolescente si abandon scolar, ceea ce denota o nevoie de servicii de suport si implicit de organizatii puternice care sa le sustina. Consideram ca imaginea sectorului este destul de fragila si chiar este momentul sa gandim actiuni care sa conduca la schimbari pozitive care sa genereze implicare si parteneriat.
Scopul proiectului
Cresterea vizibilitatii, a imaginii si capacitatii de reactie si implicare a sectorului ONG din comunitatea bacauana, imbunatatirea dialogului si a parteneriatului intra si intersectorial.
Scopul proiectului se incadreaza in Outcome 4 al ACF, respectiv <Capacitate crescută şi sustenabilitate a societăţii civile (organizaţii şi sector); respectiv ”Consolidarea capacităţii şi sustenabilităţii sectorului societăţii civile”.
Obiectivele
Realizarea unei strategii de comunicare pentru societatea civila bacauana, a unei platforme online de comunicare pentru promovarea faptelor bune, a rezultatelor si activitatilor frumoase din comunitate.
ONG-urile bacauane vor fi mai bine cunoscute iar cei ce s-au implicat in probleme comunitatii si au adus o contributie semnificativa ce a generat o schimbare in bine vor fi recunoscuti public prin organizarea a 2 evenimente, fiecare cu prezenta a 200 de persoane.
Imbunatatirea dialogului si dezvoltarea de parteneriate intre sectorul ONG-Public-Privat prin realizarea a 2 evenimente cu cate 100 participanti si organizarea unei campanii de atragere de donatori individuali care sa aduca cel putin 200 noi donatori.
Dialogul si parteneriatul trebuie sa stea la baza tuturor deciziilor importante din comunitate, alocarile bugetare si planificarile de resurse trebuie sa fie transparente si bazate pe nevoi reale.
Proiectul este o excelenta oportunitate de a da refresh si <Click-LIKE> pentru sectorul ONG bacauan. Efectele proiectului vor fi de durata.
FSC este, prin definitie, o organizatie pentru care sustenabilitatea este foarte importanta; FSC va continua sa aloce resurse si voluntari dedicati pentru a continua sa sustina activitati de comunicare si implicare civica.
Atat Fundatia Comunitara Bacau cat si Asociatia Fabricat in Bacau au experienta in organizarea de evenimente si implicarea companiilor private in activitati de voluntariat.
Cei 3 parteneri, alaturi de alte organizatii neguvernamentale bacauane vor deveni mai puternice, mai vizibile si mai implicate in viata comunitatii cu efect pe termen lung.
Click<Like>ONG este derulat de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) în parteneriat cu Fundatia Comunitara Bacău și Fabricat În Bacău, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund- Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. “Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.