Înainte de începerea anului școlar, comunitatea băcăuană a avut partea de o lecție de Educație Civică inedită.
În sala de clasă aranjată în curtea Colegiului Economic “Ion Ghica” din Bacău, s-au așezat în bănci membrii ai ONG-urilor locale, reprezentanți ai autorităților și antreprenori.
În loc de scris desfășurat pe o tablă, planul lecției a fost pictura murală “𝐎𝐍𝐆𝐨𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐨𝐯𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭”, o temă dedicată reprezentării societății civile băcăuane.Realizată de ZIDART – Street Art Festival, pictura se dorește a fi un simbol al mediului ONG, a celor care susțin și investesc în comunitate, de la voluntari, antreprenori și instituții.
Cei prezenți la ora de Civică au luat cuvântul pentru a descrie modul în care toate aceste sectoare lucrează împreună, impactul pe care munca ONG-urilor o are în societatea băcăuană și interdependența care aduce rezultate.

Pictura are un concept dezvoltat printr-un proces colaborativ în cadrul evenimentului “8 Hours overtime”, proces în care dialogul dintre membrii societății civile a generat ideile, pe care artistul vizual Silviu Berdilă le-a reprezentant prin simboluri și culori.

Din băncile lor, răspunzând pe rând la lecția deschisă, participanții au avut parte și de un “test-fulger” iar răspunsurile au suprins și în scris strânsa colaborare care trebuie să existe între mediul ONG-instituții și mediul antreprenorial.

Pictura se află pe perete Colegiului Economic “Ion Ghica”, iar la creearea ei, pe lângă artistul desemnat au participat și reprezentanți ai ONG-urilor băcăuane, tot într-un proces colaborativ.
Lucrarea urmează să fie definitivată prin adăugarea cuvintelor “cheie” lăsate de cei prezenți la Ora de Civică ca reprezentative pentru tinerii și societatea băcăuană.

 

Evenimentul “Ora de Civică” și pictura “𝐎𝐍𝐆𝐨𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐨𝐯𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭” sunt realizate în cadrul proiectului ONG Bacau – Zoom In /Zoom Out, derulat de Romanian Youth Movement for Democracy în parteneriat cu Fundatia Comunitara Bacau, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.